Tässä ohjeessa käydään läpi, miten työntekijän tekemät ylityötunnit saa eriteltyä ylitöiksi palkanlaskennan työaikaraportille. Tuntinetissä ylitöitä ei kirjata erikseen, vaan ohjelma erittelee ne automaattisesti, kun ylityömääräys on voimassa. Tuntinetissä ylitöiden tekeminen edellyttää työnantajan aloitetta. Jotta ohjelma osaisi eritellä tunnit ylitöinä, työntekijällä pitää olla kyseisenä ajankohtana voimassa oleva ylityömääräys ja työsopimus.




Ylityömääräysten asettaminen

Normaalisti Tuntinetissä annetaan ylityömääräykset yksitellen ja tapauskohtaisesti. Mikäli kuitenkin halutaan, että työntekijän kaikki tehdyt tunnit eritellään automaattisesti palkanlaskennan työaikaraportille työntekijöillä kulloinkin voimassaolevan työehtosopimuksen mukaan, voi ylityömääräyksen (työaikakorvausten erittely) asettaa olemaan aina voimassa. Aina voimassa olevia oletusasetuksia voi asettaa yksikölle, työkohteelle ja työntekijälle.

Ylityöasetusten hierarkia

Työaikakorvausten erittelyn selitteet

Yritystason ylityöasetukset

Yritystasolla asetettava oletus, joka tulee uusille projekteille, voidaan asettaa Perusasetukset-välilehden Yrityksen perustiedot -sivulla "Miten työaikakorvaukset oletusarvoisesti eritellään?"-valikosta.


Yksikkötason ylityöasetukset

Yksikölle voit valita eriteltävät ylityöt ja lisät "Työaikakorvausten (ylityöt, lisät) erittely"-valikosta (Yksiköt > Työaika-asetukset). Tämä on voimassa kaikille yksikön työntekijöille, ellei alemmalla tasolla ole määrätty toisin. "Työaikakorvausten lisien korvaaminen vapaana" ja "Lisä- ja ylityöt joiden perusosat korvataan vapaana" valikoista voit määritellä mitkä valituista ylitöistä ja lisistä korvataan vapaana.

Työkohdetason ylityöasetukset

Työkohteelle voit valita eriteltävät ylityöt ja lisät "Työaikakorvausten (ylityöt, lisät) erittely TES mukaisesti"-valikosta (Työkohteet > Työaika-asetukset > Lisävalinnat). "Työaikakorvausten lisien korvaaminen vapaana" ja "Lisä- ja ylityöt joiden perusosat korvataan vapaana" valikoista voit määritellä mitkä valituista ylitöistä ja lisistä korvataan vapaana.

Työaika-asetusten lisävalinnoista löytyy myös kohta "Työntekijä voi itse asettaa ylityömääräyksen", joka antaa työntekijälle oikeuden asettaa itse ylityömääräyksiä.

"Muita asetuksia" -valikosta voit määrätä työkohteen työaikakorvausten erittelyn asetukset ajamaan työntekijäkohtaisten asetusten ohitse.

Työntekijäkohtaiset ylityöasetukset

Työntekijälle voit valita eriteltävät ylityöt ja lisät "Ylitöiden oletusasetukset" kohdan "Työaikakorvausten (ylityöt, lisät) erittely"-valikosta (Käyttäjät > Työntekijät > Ylitöiden oletusasetukset).  "Työaikakorvausten lisien korvaaminen vapaana" ja "Lisä- ja ylityöt joiden perusosat korvataan vapaana" valikoista voit määritellä mitkä valituista ylitöistä ja lisistä korvataan vapaana.


Määräaikaisen ylityömääräyksen asettaminen

Työntekijälle voidaan lisätä tapauskohtaisesti määräaikaisia (alku- ja loppupäivä) ylityömääräyksiä, joilla voidaan poiketa oletusasetuksista. Näitä voi lisätä mm. Työntekijät- ja Työkohteet-välilehdillä sekä Työaikaraportin yhteydessä. Ylityömääräyksiä voi asettaa myös jälkikäteen.

Ylityömääräyksen asetukset:


Viikkolepokorvaus

Viikkolepokorvauksen asetukset löytyvät Työehtosopimukselta. Viikkolepokorvaus tulee korvattavaksi silloin kun ylityön asetuksissa on asetettu se käsiteltäväksi TES:in mukaisesti.

Viikkolepokorvaus poikkeaa siinä suhteessa hieman normaalin ylityön määrityksistä (esimerkiksi vuorokautisen ylityön osalta), että viikkolepokorvaus katsotaan koko viikon osalta, ja kaikista työntekijän voimassaolevista työkohteista.

Jos jollain työntekijän työkohteella on ylityöasetuksissa merkitty viikkolepo käsiteltäväksi niin se käsitellään maksuun. Jos jollain työntekijän voimassaolevissa työkohteissa viikkolepo on merkitty siirtyväksi saldoon maksun sijasta niin viikkolepo käsitellään ylityön saldoon.

Jos työkohteen asetuksista halutaan työntekijäkohtaisesti poiketa niin tällöin tulee jokaiseen työkohteeseen lisätä poikkeava ylityömääräys, määräaikaisella ylityömääräyksellä.